VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Dubbele strop skiër

Geplaatst op: 20-02-2017, 10:03:18

Nederlanders lopen het risico voor tienduizenden euro’s het schip in te gaan, omdat ze na een skiongeluk meestal niet genoeg bewijs verzamelen van de situatie. Ook doen ze vaak niet direct aangifte bij de politie. Daardoor kan een verzekeringskwestie uitdraaien op een peperdure rechtszaak. Een dubbele strop voor het slachtoffer.

De in ski-ongevallen gespecialiseerde advocaat Stephan Wijnkamp maakte het recent nog mee. Een cliënt had op de piste een botsing gehad met een Duitse wintersporter, maar in plaats van een vergoeding volgde een gepeperde rekening. „De Duitser was van achter tegen hem aan geskied. Dat zou de Duitse skiër dus aansprakelijk maken voor de schade. De politie weigerde echter een verklaring van een getuige van het ongeluk in het dossier op te nemen. Ze zeiden dat het toch wel een verzekeringskwestie zou worden”, legt Wijnkamp uit.
De verzekeraar van de Duitser zag toen ruimte in het dossier om de schade van 50.000 euro niet te betalen. De Nederlander maakte een rechtszaak van de kwestie. Daar begonnen de problemen. Volgens het Oostenrijkse skirecht moet het slachtoffer namelijk aantonen dat de veroorzaker van het ongeval echt aansprakelijk is. De rechter geloofde de getuige niet. „Dus hij liep 50.000 euro aan schadevergoeding mis, moest alle proceskosten betalen en hij moest ook nog opdraaien voor de advocaatkosten van de tegenpartij”, zegt de advocaat.

Dergelijke verhalen gaan niet alleen op bij botsingen. Ook bij ongelukken met skiliften, in skiklasjes of zelfs bij lawines kan er een beroep worden gedaan op de verzekering. Ook dan moet kunnen worden aangetoond dat iemand aansprakelijk is. „Getuigenverklaringen zijn dus van het grootste belang”, waarschuwt de in Imst gevestigde Nederlandse raadsman.

De Oostenrijkse politie komt niet altijd opdraven bij een ongeluk. En zelfs als het wel gebeurt, kan het zo zijn dat het rapport van de agenten niet volledig is. Wijnkamp maakt het regelmatig mee dat een verzekeringskwestie door die onvolledigheid voor de rechter komt.

„Bij zo’n ongeluk denk je helemaal niet aan de juridische gevolgen”, beseft de advocaat. „Iemand wil naar het ziekenhuis en komt er pas later achter dat de verzekering om allerlei bewijs gaat vragen. Toch is dat belangrijk. Je moet altijd met klem vragen of de politie komt en zo snel mogelijk getuigen aanspreken. Ook goede foto’s van de omgeving en de situatie kunnen helpen.”

De ANWB, waar mensen zich bij de alarmcentrale melden na een klapper op de piste, herkent het probleem. Volgens een woordvoerder is het geen standaardprocedure om mensen te wijzen op het verzamelen van bewijsmateriaal en het inschakelen van de politie, maar telefonisten voelen vaak wel aan als het nodig is. „Soms is het echt handig om proces-verbaal op te laten maken en nummers van getuigen te noteren. We letten er wel degelijk op.”

Bron: www.dft.nl van 20 februari 2017

Vorige pagina